20/2/11

'Ένα πεινασμένο στόμα' της Λένας Διβάνη

Περίληψη από την επίσημη σελίδα των εκδόσεων Καστανιώτη, όπου θα μπορέσετε να διαβάσετε και τις πρώτες σελίδες του μυθιστορήματος:

O Γιάννης Γεωργιάδης είναι ένας φιλόδοξος φοιτητής της Νομικής. Έχει τα νιάτα του, την ομορφιά του, μια επικίνδυνη εξυπνάδα, αλλά και τίποτ’ άλλο. Ορφανός από μικρός, σπούδασε δουλεύοντας ως εκπαιδευτής σκύλων. 
Ο Χρίστος Κρεμόπουλος, αντίθετα, ένας από τους γνωστότερους καθηγητές του, έχει κύρος, τραπεζικούς λογαριασμούς και βέβαια υψηλές διασυνδέσεις. Συναντιούνται ένα βράδυ τυχαία στον Λυκαβηττό, βγάζοντας βόλτα τα σκυλιά τους, και η... μάχη αρχίζει. 
Τι θέλει το πεινασμένο στόμα του νεαρού φοιτητή με τόσο πάθος από τον καθηγητή του; Τα λεφτά του; Τη γυναίκα του; Το γιο του; Τη δουλειά του; Τη ζωή του; Ό,τι κι αν θέλει, το σίγουρο είναι πως έχει αποφασίσει να το πάρει. 
Θα εισβάλει σαν άγγελος εξολοθρευτής στον κόσμο του ανυποψίαστου καθηγητή και θα τον αλώσει ως γητευτής με τη μέθοδο που εκπαίδευε τα σκυλιά. Το όπλο του, άλλωστε, είναι μια κυνική γνώση γραμμένη στο πετσί του: Δημοκρατία δεν υπάρχει, ούτε στην κοινωνία των σκύλων ούτε στην κοινωνία των ανθρώπων. Μόνο αφεντικά και δούλοι.
Μια ιστορία ζήλιας, πόθου και πάθους, για έναν άνθρωπο που έφτασε μέχρι τα άκρα – και τα ξεπέρασε.

Το διάβασα πρόσφατα, αφού ήταν δώρο της αγαπημένης φίλης, μαθήτριας και συγγραφέως αυτού του ιστολογίου, Αλίκης, και πραγματικά μπορώ να πω ότι ήταν μια απόλαυση στο τέλος κάθε κουραστικής μέρας. Ο τρόπος που αλληλεπιδρούν αυτοί οι αντιθετικοί χαρακτήρες μεταξύ τους και η ένταση που διακατέχει τον αναγνώστη ως αποτέλεσμα αυτής της τριβής είναι μέσα που μαγικά σε φέρουν κατά πρόσωπο με τους χαρακτήρες:

Ο Χρίστος, ένας μεγαλοδικηγόρος που έχει ξεχάσει ότι έχει σώμα και ανθρώπινες, συναισθηματικές και μη, ανάγκες. Η καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις και οι ανεξέλεγχτες σκέψεις τον απορροφούν συνεχώς, ακόμα και από την οικογένειά του.

Ο Γιάννης, αντίθετα, χειρίζεται άριστα το σώμα και το μυαλό του, όπως και την επιρροή που ασκεί στους άλλους. Ο Χρίστος μοιάζει να είναι το τέλειο θύμα για εκείνον.

Ποιος τύπος ανθρώπου θα κυριαρχήσει στο τέλος της ιστορίας και ποιος θα υποστεί τις συνέπειες της 'ύβρης'; Αυτή η ερώτηση σε κάνει να συνεχίζεις να γυρίζεις τις σελίδες, με φορά αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου