24/7/12

Οι αρχάγγελοι δεν παίζουν φλίπερ του Ντάριο Φο

 


Ο Ντάριο Φο (1926— ) είναι ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς θεατρικούς συγγραφείς στον κόσμο, επίσης ευθυμογράφος, ηθοποιός, θεατρικός σκηνοθέτης και συνθέτης. Πήρε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997. Χρησιμοποιεί τεχνικές της κομέντια ντε λ' άρτε και συνεργάζεται στενά με τη σύζυγό του, Φράνκα Ράμα. Τα σπουδαιότερα έργα του είναι τα παρακάτω: "Δεν Πληρώνω! Δεν Πληρώνω!", "Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού", "Οι Αρχάγγελοι δεν Παίζουν Φλίπερ",  "Η Μαριχουάνα της Μαμάς Είναι πιο Γλυκιά" κ.α.

















Οι Αρχάγγελοι δεν παίζουν φλίπερ αποτελεί μία από τις πιο ευανάγνωστες και ευχάριστες φαρσοκωμωδίες. Ο Ντάριο Φο ασκεί μια δριμύτατη κριτική στην απρόσωπη γραφειοκρατία και στους μηχανισμούς που την αναπαράγουν. Ο γραφειοκράτης δεν επιβεβαιώνει αυτό που υπάρχει στην πραγματικότητα. Αντιθέτως, η πραγματικότητα δεν είναι άλλη από αυτή που υπάρχει στα δημόσια έγγραφα, ακόμα κι αν το περιεχόμενό τους αντιβαίνει στην κοινή λογική.

Επιπλέον, ασκείται κριτική στην ελαφρότητα με την οποία μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους γύρω τους, ακόμα και τους φίλους τους. Μία αντροπαρέα σκαρφίζεται ένα σωρό πονηρές ιδέες για να ξεγελάσει αθώους, ανυποψίαστους πολίτες, ακόμα και τον ψηλό φίλο της παρέας, με μοναδικό σκοπό να "σπάσει πλάκα" σε βάρος των άλλων χωρίς ηθικούς φραγμούς και χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων τους. Η αλήθεια συγχέεται με το ψέμα, η πραγματικότητα  με το όνειρο, καθώς επίσης,  υπουργοί, διευθυντές, επιθεωρητές, αστυφύλακες, δημόσιοι υπάλληλοι, δήμαρχοι, καθολικοί κι ορθόδοξοι παπάδες , ζαχαροπλάστες, πόρνες αλλάζουν κι ανταλλάζουν ρόλους με τέτοιο τρόπο που η ζωή φαντάζει  σα μία ατελείωτη φάρσα.

Είναι μια απίστευτα διασκεδαστική και διδακτική κωμωδία που θ'αγαπήσουν πάρα πολύ οι λάτρεις του θεάτρου, αλλά κι οι φίλοι της ανάγνωσης. Για άλλη μια φορά , ο Ντάριο Φο αποτυπώνει την καθημερινή πραγματικότητα με εκπληκτικό χιούμορ και καυτηριάζει με απόλυτο τρόπο το κατεστημένο, διατηρώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο από την αρχή μέχρι το τέλος.

Μη χάνετε χρόνο, ξεκινήστε αμέσως να διαβάζετε αυτό το υπέροχο θεατρικό έργο του Ντάριο Φο... γιατί οι αρχάγγελοι δεν παίζουν φλίπερ!

Σύνδεσμοι:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου