15/2/11

Ο Κάρλ Μάρξ ζει

Ο Χάουαρντ Ζιν (1922-1910), ιστορικός, συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής αφιερώνει ένα θεατρικό έργο στον πολυσυζητημένο Καρλ Μαρξ(1818-1883), φιλόσοφο, κοινωνιολόγο, πολιτικό οικονομολόγο, ιστορικό, ο οποίος θεωρείται ο θεμελιωτής του κομμουνισμού. Πρόκειται για ένα μονόλογο , κατά τη διάρκεια του οποίου ο Καρλ Μαρξ ανασταίνεται και ταξιδεύει από την επουράνια ζωή στο Σόχο της Νέας Υόρκης για να αποκαταστήσει την υπόληψή του. Με πολύ χιούμορ και σαρκασμό διαχωρίζει τη θέση του από τους (νέο)μαρξιστές. Με απλό και καθημερινό λόγο παρουσιάζει τα πιο καίρια σημεία του επιστημονικού έργου του. Τέλος , με ευαισθησία διηγείται σε όλους εμάς, τη ζωή του.

Σήμερα ο Καρλ Μαρξ, όπως και ο Φρίντριχ Ένγκελς, είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιροι σε ολόκληρο τον κόσμο. Το συγκεκριμένο θεατρικό έργο του Χάουαρντ Ζιν, "Ο Μαρξ στο Σόχο", αποτελεί μια καλή ευκαιρία για μια πρώτη επαφή με τον Καρλ Μαρξ ως άνθρωπο και επιστήμονα, χωρίς όμως να παραβλέπεται το γεγονός ότι πρόκειται για ένα λογοτεχνικό είδος, κυριαρχούμενο από μυθοπλαστικά στοιχεία.

Αποσπάσματα:

"Υπάρχει άραγε κάτι πιο βαρετό από το να διαβάζεις πολιτική οικονομία; Σκέφτεται. Ε, ναι! Να γράφεις Πολιτική Οικονομία."

" Η Τζένη πίστευε στις ιδέες μου, αλλά δεν άντεχε συμπεριφορές που ερμήνευε ως πνευματικό σνομπισμό. «Προσγειώσου, Χερ Ντόκτορ», συνήθιζε να μου λέει. Ήθελε να περιγράψω τη θεωρία της υπεραξίας με τρόπο κατανοητό στους απλούς εργάτες. Εγώ της είπα: «Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τη θεωρία της υπεραξίας, αν δεν κατανοήσει πρώτα ότι το εργατικό δυναμικό είναι ένα ειδικό εμπόρευμα, που η αξία του καθορίζεται από το κόστος των μέσων διαβίωσης, το οποίο, όμως, δίνει αξία σε όλα τα άλλα εμπορεύματα, μία αξία που υπερβαίνει πάντα την αξία του εργατικού δυναμικού». «Οχι έτσι!» , φώναζε εκείνη. « Πρέπει απλά να πεις: Ο εργοδότης σάς δίνει έναν πολύ χαμηλό μισθό, που φτάνει ίσα ίσα για να ζείτε και να συνεχίσετε να δουλεύετε, αλλά εκείνος κερδίζει από τη δουλειά σας πολύ περισσότερα από όσα σας δίνει. Ετσι εκείνος γίνεται όλο και πιο πλούσιος, ενώ εσείς μένετε φτωχοί».Εντάξει, ας υποθέσουμε ότι μόνο εκατό άνθρωποι στην παγκόσμια ιστορία κατάφεραν να κατανοήσουν τη θεωρία μου της υπεραξίας. Εξάπτεται. Δεν παύει όμως να ισχύει! "


"Όταν πήγαμε στο Παρίσι με την Τζένη, το 1843, ήμουνα είκοσι πέντε χρονών και τότε είχα γράψει ότι στη νέα βιομηχανική κοινωνία οι άνθρωποι αποξενώνονται από τη δουλειά τους γιατί τους είναι απεχθής. Αποξενώνονται από τη φύση, γιατί μηχανήματα, καπνός, μυρωδιέ ς και θόρυβος έχουν εισβάλει στις αισθήσεις τους - κι αυτό το λένε πρόοδο. Αποξενώνονται από τους άλλους, γιατί το σύστημα στρέφει τον καθένα εναντίον των υπόλοιπων, σ’ έναν αγώνα για επιβίωση. Και αποξενώνονται από τον ίδιο τους τον εαυτό, ζώντας μια ζωή που δεν είναι δική τους, ζώντας σαν να μη θέλουν στ’ αλήθεια να ζουν, και τελικά μια καλή ζωή είναι δυνατόν να υπάρξει μόνο στα όνειρα, στη φαντασία. Αλλά υπάρχει ακόμα μια δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα. Βέβαια, είναι μόνο μία δυνατότητα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αυτό είναι πλέον σαφές. Κάποτε ήμουνα τόσο σίγουρος! Τώρα ξέρω ότι όλα μπορούν να συμβούν, όμως πρέπει οι άνθρωποι να ξεσηκωθούν! Μήπως σας ακούγεται υπερβολικά ριζοσπαστικό; Θυμηθείτε: «ριζοσπαστικός» σημαίνει να ασχολείσαι με τη ρίζα ενός προβλήματος. Και η ρίζα είμαστε εμείς. Εχω μία πρόταση. Φανταστείτε ότι έχετε βγάλει καλόγερους. Φανταστείτε ότι όταν κάθεστε πονάτε πάρα πολύ, και πρέπει αναγκαστικά να σηκωθείτε. Πρέπει να κινηθείτε, πρέπει να δράσετε! Ας σταματήσουμε να μιλάμε για καπιταλισμό και σοσιαλισμό. Ας μιλήσουμε απλώς, για το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τον απίστευτο πλούτο της γης προς όφελος των ανθρώπων. Δώστε στους ανθρώπους αυτά που χρειάζονται: φαγητό, φάρμακα, καθαρό αέρα, πόσιμο νερό, δέντρα και γρασίδι, ευχάριστα σπίτια να μένουν, μερικές ώρες δουλειάς, μερικές ώρες ελεύθερες. Μη ρωτήσετε ποιος το αξίζει. Όλοι οι άνθρωποι το αξίζουν."


Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

http://www.scribd.com/doc/8942455/- 

http://www.marxists.org/archive/


http://www.marxists.org/archive/marx/works/index.htm


http://www.slideshare.net/IslamicBooks/howard-zinn-a-peoples-history-of-the-united-states


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=243314


http://www.aformi.gr/

1 σχόλιο:

  1. Υπέροχο κείμενο, ιδίως για άτομα σαν κι εμένα που δεν είναι φοβεροί γνώστες του Μαρξ και των ιδεών που αυτός πρεσβεύει. Ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε να συνεχίσεις με άλλα τέτοια κείμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή