10/6/11

H γνώση είναι δύναμη

 Σκέψεις εν συντομία με αφορμή τον ηλεκτρονικό  σύνδεσμο μαρξιστικής βιβλιογραφίας/εργογραφίας Η γνώση είναι δύναμη: http://vivlio2ebook.blogspot.com/  


Η γνώση είναι δύναμη, το περίφημο απόφθεγμα του Σερ Φράνσις Μπέικον προβληματίζει το σύγχρονο άνθρωπο. 


Σήμερα, σε μια εποχή νέο-μεσαιωνισμού που παλεύει όχι το καλό με το κακό, αλλά το νεωτερικό με το συντηρητικό,  είναι αλήθεια ότι απαξιώνεται όχι μόνο η γνώση, αλλά και οι φορείς της. Παρ' όλα αυτά, είναι τελικά η απαξιωμένη γνώση, αυτή που μπορεί να απαλλάξει τον άνθρωπο από φόβους, προκαταλήψεις και να καταρρίψει τα στερεότυπα. Ναι , είναι αυτή που μπορεί να μεταδώσει την ελπίδα ενός άλλου  κόσμου εφικτού...


Πιο συγκεκριμένα, η συσσωρευμένη εμπειρία του ανθρώπου που με τον καιρό μετατρέπεται σε καθιερωμένη , γενική ή ειδική, γνώση είναι αυτή που συμβάλλει στη κοινωνική και πολιτική χειραφέτησή του, καθώς επίσης είναι εκείνη που τον βοηθά να  εκμεταλλευτεί τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους με σύνεση ώστε να ικανοποιήσει της βασικές ανάγκες του...ή ακόμα και τη ματαιοδοξία του.


Βέβαια, δεν είναι λίγα τα φιλοσοφικά ερωτήματα που ανακύπτουν από μία τέτοιου είδους συζήτηση: Η γνώση είναι αντικειμενική; Μήπως ουδέτερη; Ενιαία ή κατακερματισμένη, όπως σήμερα; Αλήθεια, πηγάζει από το πνεύμα ή από την ύλη; Τι μπορούμε να γνωρίσουμε και κυρίως πώς;  Αλληλοσυγκρουόμενες γνωσιολογικές θεωρίες.


Άλλοτε η γνώση είναι επώδυνη, άλλοτε ανώδυνη . Ένα είναι το μόνο σίγουρο ότι  η γνώση δεν είναι μόνο δύναμη, αλλά και ο δρόμος προς την ελευθερία, και  γι' αυτό πρέπει ο καθένας να έχει πρόσβαση  σε αυτήν, στην αληθινή και αντικειμενική γνώση. 


Τέλος, ας μη συγχέεται η δύναμη με την εξουσία. Ναι, η γνώση είναι δύναμη, αλλά όχι εξουσία.

3 σχόλια:

  1. Φοβερή ανάρτηση Σωτηρία!!!! Πανάρχαια ερωτήματα που αναγεννώνται μέσα στο σκοτάδι (και σκοταδισμό!) που πάνε να μας ρίξουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλω να πάρω μαθήματα από σένα Σωτηρία μου, πότε περνάς από Περούτζια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΟΥ!! ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΟ! ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή