1/1/11

Στο καλύβι του Αριά


Στο καλύβι του Αριά, Δήμητρα Καπελούζου-Βασιλάκη

Επ' ευκαιρία της αρχής της νέας χρονιάς, έχω να σας προτείνω ένα βιβλίο που θα σας γεμίσει με αισιοδοξία και κουράγιο. Το βιβλίο αφηγείται την  πραγματική ιστορία μιας γυναίκας, της Νίτσας Πουλιάση, η οποία γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις αρχές του εικοστού αιώνα. Η ηρωίδα με εκπληκτικό ψυχικό σθένος παλεύει για να εκπληρώσει το όνειρό της να γίνει δασκάλα και να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή για την ίδια και την οικογένειά της. Ο δρόμος είναι δύσκολος. Η φτώχεια, η απουσία του πατέρα, οι κοινωνικοί αποκλεισμοί και τα στερεότυπα της εποχής για τις γυναίκες ορθώνονται μπροστά της σαν σκόπελοι. Μπροστά, όμως, στις αντιξοότητες η γυναίκα αυτή με μεγάλη πίστη και καλοσύνη επιδεικνύει στωικότητα και επιμονή. Η αγάπη της για τη ζωή είναι άξια θαυμασμού και μίμησης. Η συγγραφέας, η οποία είναι η κόρη της ηρωίδας του βιβλίου, μας μεταφέρει στο χρόνο αποτυπώνοντας πολύ παραστατικά την ατμόσφαιρα της Κέρκυρας της εποχής εκείνης.

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε Χριστινάκι για αυτή τη θαυμάσια πρόταση. 'Οχι μόνο αφορά κοινωνικά στερεότυπα και ιστορικές συνθήκες, αλλά το πώς μια γυναίκα ανταποκρίθηκε και κινήθηκε μέσα σε αυτές, πράγμα που έχει να προσφέρει πολλά σε κάθε αναγνώστη.

    Τελευταία πέφτουν 'βροχή' τα διηγήματα με γυναίκες, αλλά είναι πραγματική απόλαυση. Σκοπεύω κι εγώ να γράψω για κάτι σχετικό που διαβάζω από τον συγγραφέα Ερίκ-Εμμανουέλ Σμιτ. Πολλά ευχαριστώ και πάλι, ελπίζω να τα πούμε σύντομα και από... κοντά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι, είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι η γυναικεία φωνή ακούγεται. Από αυτή έχουμε όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, πολλά να αποκομίσουμε.

    Αναμένω την ανάρτησή σου.

    Ελπίζω κι εγώ να τα πούμε από κοντά σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή