12/4/12

MOMO



Ένα από τα βιβλία που πάντα ήθελα να διαβάσω και τελικά τακατάφερα, είναι η «Μόμο» του Μίχαελ Έντε. Αν και θεωρείται παραμύθι, δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι ένα μυθιστόρημα φαντασίας και πραγματικότητας. Σε μεταφέρεισε έναν κόσμο μη-πραγματικό που τελικά ίσως είναι ο κόσμος που ζούμε; Η υπόθεση έχει να κάνει με την ιδέα του χρόνου και πως χρησιμοποιείται στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η Μόμο είναι ένα κοριτσάκι που κανένας δεν ξέρει από πού ήρθε.Δεν ξέρει ούτε καν την ηλικία της, δεν ξέρει ούτε να διαβάζει ούτε να μετράει, όμως είναι αγαπητή από όλους γιατί ξέρει να ακούει!

Βέβαια η ιστορία δεν αφηγείται μόνο τη ζωή της Μόμο, αλλάκαι τον ερχομό των Ανθρώπων με τα Γκρίζα, που προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπουςνα εξοικονομούν χρόνο και να κάνουν μόνοτα απαραίτητα, σταματώντας οτιδήποτε που έχει να κάνει με την ευχαρίστηση.
Φυσικά και η Μόμο τους είναι εμπόδιο σ’ αυτό το σκοπό και προσπαθούν να την σταματήσουν!

Η ιστορία ίσως και να φαίνεται παραμύθι, όμως είναι μια μεταφορά του σύγχρονου κόσμου. Ο Μιχαελ Έντε είναι γνωστός για τους συμβολισμούς του και στα άλλα βιβλία του. Το συγκεκριμένο (όπως και το Neverending Story) υπάρχει και σε ταινία και ένα απόσπασμα το μοιράζομαι εδώ!

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστούμε για τη πρόταση Δώρα! Ο χρόνος είναι όντως ένα θέμα για το οποίο κανείς έχει πολλά να πει! Το ότι δεν απολαμβάνουμε πάντα τον χρόνο μας είναι άλλο ένα μεγάλο ζήτημα! Θα το θυμάμαι την επόμενη φορά που θα πάω σε βιβλιοπωλείο- και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή