22/4/12

Συζήτηση με τους Γιάννη Φαρσάρη και Νικόλα Σμυρνάκη για το ηλεκτρονικό βιβλίο

Μια εκπληκτικά διαφωτιστική συζήτηση σε ένα χαλαρό Σαββατιάτικο απόγευμα (συγκεκριμένα, στις 21 Απριλίου) είχε μια παρέα φίλων του βιβλίου με δυο πολύ δραστήριους και δημιουργικούς συγγραφείς, τον Γιάννη Φαρσάρη και τον Νικόλα Σμυρνάκη.

Βασικό θέμα ήταν το ηλεκτρονικό βιβλίο, η δημιουργία και εξέλιξή του, καθώς και οι τρόποι ανάγνωσής του. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη συνάντηση αυτή στις λεζάντες των φωτογραφιών που ακολουθούν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και οι πιο εξοικειωμένοι της παρέας με την τεχνολογία είχαν πολλά να μάθουν από τους δυο ομιλητές, οι οποίοι είχαν τόσο ενδιαφέρουσες γνώσεις να μεταδώσουν ώστε οι τέσσερις ώρες που πέρασαν δεν έγιναν αντιληπτές από κανένα παρευρισκόμενο! Οι εντυπώσεις, δε, του κοινού ήταν μόνο θετικές, αφού ακόμα και μια -πρωτύτερα επιφυλακτική- μαμά αποφάσισε να προσπαθήσει να στρέψει την κόρη της προς το βιβλίο αγοράζοντάς της έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη.

Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Γιάννη και τον Νικόλα για την παρουσία τους στη συνάντηση αυτή και περιμένουμε με παιδική ανυπομονησία για την επόμενη!



Μπορείτε να βρείτε όλες τις φωτογραφίες με τις λεζάντες και εδώ.

Μια σύντομη αναφορά σε σχετικές ιστοσελίδες:


Στον διαδικτυακό αυτό χώρο που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Γιάννη Φαρσάρη θα βρείτε:

 * Όλα τα βιβλία που περιέχονται στον κατάλογο της Ανοικτής Βιβλιοθήκης διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο Διαδίκτυο από τους δημιουργούς ή τους εκδοτικούς οίκους. Τα έργα της ενότητας Κλασική Λογοτεχνία είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων.


Για την ιστοσελίδα αυτή, μας μιλάει πολύ εύστοχα ο ίδιος ο Νικόλας:

Μέχρι και σήμερα καταδιώκομαι από έναν τύπο που αυτοαποκαλείται "ο άνθρωπος στο ΝηΣί", ο οποίος συχνά γράφει αντί για μένα. Συστήνεται και ως Άλλος ή Σκιά (όχι πολύ υπάκουη - για σκιά πάντα).
http://www.facebook.com/man.of.island
Μοιραζόμαστε τον διαδικτυακό χώρο www.islandofman.me -όχι πάντα αναίμακτα-

3) www.eanagnostis.gr: Ένα blog για τους e-readers και τα e-books

4) Συνέντευξη του Γιάννη Φαρσάρη στο Protagon.gr για το ηλεκτρονικό μυθιστόρημα.

5) Συλλογή με Αγγλικά ebooks και audio books διαθέσιμα στο Διαδίκτυο.

19/4/12

Στόχος: η φθορά των συνειδήσεων του Εντ. Ρόζενταλ

  • Πώς οι τέχνες και τα Μ.Μ.Ε. συμβάλλουν καταλυτικά στη φθορά των συνείδησεων και στον κονφορμισμό της μαζικής κουλτούρας;
  • Πώς δημιουργούνται οι μύθοι και σε τι εξυπηρετούν;
  • Πώς καλλιεργήθηκε η νοοτροπία της ατομικής ευτυχίας, της εν γένει παθητικότητας και της απολιτίκ υπερηφάνειας;
  • Πώς από τα κοσμοϊστορικά πολιτικά/κοινωνικά κινήματα φτάσαμε στο σημείο αποστροφής της πολιτικής ζωής και αποποίησης κάθε ευθύνης;
  • Πώς ο ψυχολογικός καταναγκασμός προκαλεί το φόβο ή την αγανάκτηση καταστέλλοντας την έλλογη ικανότητα του ανθρώπου και μετουσιώνοντας τον σε ένα παθητικό καταναλωτή χωρίς κριτική ικανότητα;
  • Πώς αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα;
  • Πώς το πανεπιστήμιο από ένα κοινωνικό περιβάλλον  που προωθεί  την πολύπλευρη καλλιέργεια του ατόμου και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του μεταμορφώνεται σε ένα κοινωνικό χώρο επαγγελματοποίησης και  εξειδίκευσης;
  • Πώς η ιδεολογική πάλη δεν είναι ξέχωρη από την ταξική πάλη;
  • Πώς η αστική τάξη εμποδίζει την ελεύθερη πνευματική δραστηριότητα αποσκοπώντας συνεχώς στο κέδρος;
"Στόχος: η φθορά των συνειδήσεων" του σοβιετικού Κοινωνιολόγου και δημοσιογράφου, Εντ. Ρόζενταλ αποτελεί ένα ενδιαφέρον και κατατοπιστικό ιδεολογικό εγχειρίδιο, το οποίο συνδέει την ιδεολογική με την ταξική πάλη. Δεν πρόκειται για κοινωνιολογική ανάλυση με δυσνόητους επιστημονικούς όρους, αλλά για μια  εξαιρετική πολιτική και κοινωνιολογική ανάλυση με καθημερινούς όρους και παραδείγματα ρουτίνας με απώτερο σκοπό την αφύπνιση της ατομικής και συλλογικής συνείδησης, καθώς επίσης την απόλυτη κατανόηση κοινωνικών και λοιπών φαινομένων. Aξίζει να διαβαστεί απ' όλους μας για να κατανοήσουμε πώς φτάσαμε ως εδώ.

12/4/12

MOMO



Ένα από τα βιβλία που πάντα ήθελα να διαβάσω και τελικά τακατάφερα, είναι η «Μόμο» του Μίχαελ Έντε. Αν και θεωρείται παραμύθι, δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι ένα μυθιστόρημα φαντασίας και πραγματικότητας. Σε μεταφέρεισε έναν κόσμο μη-πραγματικό που τελικά ίσως είναι ο κόσμος που ζούμε; Η υπόθεση έχει να κάνει με την ιδέα του χρόνου και πως χρησιμοποιείται στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η Μόμο είναι ένα κοριτσάκι που κανένας δεν ξέρει από πού ήρθε.Δεν ξέρει ούτε καν την ηλικία της, δεν ξέρει ούτε να διαβάζει ούτε να μετράει, όμως είναι αγαπητή από όλους γιατί ξέρει να ακούει!

Βέβαια η ιστορία δεν αφηγείται μόνο τη ζωή της Μόμο, αλλάκαι τον ερχομό των Ανθρώπων με τα Γκρίζα, που προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπουςνα εξοικονομούν χρόνο και να κάνουν μόνοτα απαραίτητα, σταματώντας οτιδήποτε που έχει να κάνει με την ευχαρίστηση.
Φυσικά και η Μόμο τους είναι εμπόδιο σ’ αυτό το σκοπό και προσπαθούν να την σταματήσουν!

Η ιστορία ίσως και να φαίνεται παραμύθι, όμως είναι μια μεταφορά του σύγχρονου κόσμου. Ο Μιχαελ Έντε είναι γνωστός για τους συμβολισμούς του και στα άλλα βιβλία του. Το συγκεκριμένο (όπως και το Neverending Story) υπάρχει και σε ταινία και ένα απόσπασμα το μοιράζομαι εδώ!

8/4/12

Κική Δημουλά - Η Περιφραστική Πέτρα

 

Η Περιφραστική Πέτρα

Μίλα.
Πὲς κάτι, ὁτιδήποτε.
Μόνο μὴ στέκεις σὰν ἀτσάλινη ἀπουσία.
Διάλεξε ἔστω κάποια λέξη,
ποὺ νὰ σὲ δένει πιὸ σφιχτὰ
μὲ τὴν ἀοριστία.
Πές:
«ἄδικα»,
«δέντρο»,
«γυμνό».
Πές:
«θὰ δοῦμε»,
«ἀστάθμητο»,
«βάρος».
Ὑπάρχουν τόσες λέξεις ποὺ ὀνειρεύονται
μιὰ σύντομη, ἄδετη, ζωὴ μὲ τὴ φωνή σου.
Μίλα.
Ἔχουμε τόση θάλασσα μπροστά μας.
Ἐκεῖ ποὺ τελειώνουμε ἐμεῖς
ἀρχίζει ἡ θάλασσα.
Πὲς κάτι.
Πὲς «κῦμα», ποὺ δὲν στέκεται.
Πὲς «βάρκα», ποὺ βουλιάζει
ἂν τὴν παραφορτώσεις μὲ προθέσεις.
Πὲς «στιγμή»,
ποὺ φωνάζει βοήθεια ὅτι πνίγεται,
μὴν τὴ σῴζεις,
πὲς
«δὲν ἄκουσα».
Μίλα.
Οἱ λέξεις ἔχουν ἔχθρες μεταξύ τους,
ἔχουν τοὺς ἀνταγωνισμούς:
ἂν κάποια ἀπ᾿ αὐτὲς σὲ αἰχμαλωτίσει,
σ᾿ ἐλευθερώνει ἄλλη.
Τράβα μία λέξη ἀπ᾿ τὴ νύχτα
στὴν τύχη.
Ὁλόκληρη νύχτα στὴν τύχη.
Μὴ λὲς «ὁλόκληρη»,
πὲς «ἐλάχιστη»,
ποὺ σ᾿ ἀφήνει νὰ φύγεις.
Ἐλάχιστη
αἴσθηση,
λύπη
ὁλόκληρη
δική μου.
Ὁλόκληρη νύχτα.
Μίλα.
Πὲς «ἀστέρι», ποὺ σβήνει.
Δὲν λιγοστεύει ἡ σιωπὴ μὲ μιὰ λέξη.
Πὲς «πέτρα»,
ποὺ εἶναι ἄσπαστη λέξη.
Ἔτσι, ἴσα ἴσα,
νὰ βάλω ἕναν τίτλο
σ᾿ αὐτὴ τὴ βόλτα τὴν παραθαλάσσια.

7/4/12

Αλλάζοντας για τα καλά


Έχω τη συνήθεια να διαβάζω ταυτόχρονα περισσότερα βιβλία από ένα. Επειδή τα βιβλία που διαβάζω δεν είναι τύπου μυθιστορήματος αλλά συνήθως εκπαιδευτικού περιεχομένου (μάρκετινγκ, πωλήσεις, υγεία, άσκηση κλπ), τα χρησιμοποιώ ως πηγές πρακτικών πληροφοριών.

Ένα από τα βιβλία που διαβάζω τον τελευταίο καιρό είναι το Changing for Good του James Prochaska (προφέρεται “Προτσέσκα), το οποίο μιλάει για την “αλλαγή”. Ξέχασα να σημειώσω ότι το 90% των βιβλίων που διαβάζω αυτή τη στιγμή είναι σε ηλεκτρονική μορφή (ibooks, ebooks και amazon kindle). Το συγκεκριμένο το έχω στην εφαρμογή του Amazon Kindle για το iPhone και για το Mac.

Το βιβλίο εξηγεί και αναλύει τα 6 στάδια της αλλαγής και τις διαδικασίες που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε στάδιο ώστε να γίνει η μετάβαση από το ένα στο άλλο σωστά και όταν θα έρθει τελικά η αλλαγή, να γίνει με τον καλύτερο τρόπο.

Όταν αναφέρω τη λέξη “αλλαγή” εννοώ την αλλαγή μίας προβληματικής συμπεριφοράς - πχ αναφέρει πολύ συχνά το κάπνισμα, το υπερβολικό φαγητό, το ποτό, τον τζόγο - αλλά θα μπορούσε να είναι και η αναβλητικότητα, το να αργούμε στα ραντεβού μας, το να νευριάζουμε εύκολα με τους ανθρώπους στο περιβάλλον μας ή οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά μπορεί να θεωρηθεί προβληματική.

Μου αρέσει ιδιαίτερα αυτό το βιβλίο γιατί είναι πολύ πρακτικό και δίνει στον αναγνώστη μία βαθύτερη κατανόηση της διαδικασίας αλλαγής. Το πρώτο στάδιο είναι αυτό της “Άγνοιας/Άρνησης” όπου το άτομο δεν είναι ότι δεν μπορεί να δει τη λύση για το πρόβλημά του… είναι ότι δεν μπορεί να δει καν το πρόβλημα.

Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της “Αναγνώρισης/Συνειδητοποίησης” όπου πλέον αρχίσει να αναγνωρίζει την προβληματική του συμπεριφορά, αλλά ακόμα δεν είναι έτοιμο να κάνει βήματα προς την επίλυσή του. Είναι αυτοί που λένε “Πρέπει να χάσω κιλά” την ώρα που τρώνε την πίτσα που μόλις έχουν παραγγείλει. Αναγνωρίζουν το πρόβλημά τους, αλλά ακόμα δεν είναι έτοιμοι να το λύσουν.

Το τρίτο στάδιο είναι το στάδιο της “Προετοιμασίας”, όπου αρχίζει να κάνει κάποια έρευνα για πιθανές λύσεις, αρχίζει να σκέφτεται πώς θα μπορέσει να αλλάξει, αρχίζει να ρωτάει άλλους, να διαβάζει άρθρα κλπ.

Το τέταρτο στάδιο είναι της “Δράσης”. Όπου πλέον κάνει κάτι για να αλλάξει αυτή τη συμπεριφορά. Πχ σταματάει να καπνίζει· αρχίζει δίαιτα· κόβει το ποτό.

Το πέμπτο στάδιο είναι της “Συντήρησης” και το έκτο του “Τερματισμού” όπου πλέον η κάποτε προβληματική συμπεριφορά, δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα και δεν κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε πίσω σ’ αυτήν.

Πολλοί συγχέουν την αλλαγή με το 4ο βήμα - της Δράσης - και ότι αν κάποιος δεν κάνει κάτι (δε δρα) για να λύσει ένα πρόβλημα, τότε δεν κάνει τίποτα. Αυτό που με βοήθησε να κατανοήσω το βιβλίο καλύτερα είναι ότι το να βρίσκεται κάποιος στο στάδιο της αναγνώρισης ή της προετοιμασίας είναι εξίσου σημαντικό με το να είναι στη δράση, γιατί αν έρθει η δράση χωρίς την κατάλληλη συνειδητοποίηση του προβλήματος ή χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία είναι εύκολο (και αυτό συμβαίνει συνήθως) να “ξανακυλήσουμε” στην προβληματική συμπεριφορά.

Με αυτό τον τρόπο, δε χρειάζεται να πιέζουμε τον εαυτό μας (ή αυτούς γύρω μας που θέλουμε να αλλάξουν) να αλλάξουμε, αλλά να κατανοούμε ότι όλα αυτά είναι απαραίτητα βήματα για μία πετυχημένη αλλαγή.

Έχω φτάσει μέχρι το 50% του βιβλίου ως τώρα και ανυπομονώ να το ολοκληρώσω. Αν σκέφτεστε ότι θέλετε να αλλάξετε μία προβληματική συμπεριφορά ή θέλετε να βοηθήσετε κάποιον από το περιβάλλον σας, τότε αυτό το βιβλίο θα είναι ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εσάς!

Θεόδωρος Αραμπατζής

4/4/12

Τι είναι αυτό που το λένε ζωή;

Γιατί, ενώ πολλοί λένε ότι η ζωή είναι υπερβολικά απλή, όλα μοιάζουν να περιπλέκονται γύρω μου όσο μεγαλώνω;  Σαν ένα κουβάρι που φαίνεται ακίνδυνα απλό όταν βρίσκεται στην αρχική του μορφή, αλλά όσο ξετυλίγεται, τόσο πιο δύσκολα... βγάζεις άκρη!


Φωτογραφία: Μιχάλης Καψάλης / mkapsalis.wordpress.com