29/5/12

Ένας συγγραφέας - πρόκληση

«Έτγκαρ» στη γλώσσα του, σημαίνει «πρόκληση». Ο ισραηλινός συγγραφέας Έτγκαρ Κέρετ είναι πραγματική αποκάλυψη. Αφοσιωμένος στη μικρή φόρμα, με υπερρεαλιστικές εμμονές, καταφέρνει να δημιουργήσει έναν δικό του μυθοπλαστικό κόσμο. Οι δύο συλλογές του "Ο Εκείνος" και "Ο οδηγός του λεωφορείου που ήθελε να γίνει Θεός" προκάλεσαν αίσθηση και στη χώρα μας και όλοι αναμέναμε με ανυπομονησία την τελευταία του συλλογή "Το κορίτσι στο ψυγείο" που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Τα δύο πρώτα τα έχω διαβάσει αμέτρητες φορές, το τρίτο έφτασε μόλις στα χέρια μου και αδημονώ να βυθιστώ στη μαγεία του.

Για την αγαπημένη μου συλλογή "Ο οδηγός του λεωφορείου που ήθελε να γίνει Θεός" έχω γράψει μια κριτική στο λογοτεχνικό περιοδικό "Αντί Χ λόγου" και παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα:

"Η συλλογή περιλαμβάνει 25 σύντομα διηγήματα. Αν θέλαμε να προβούμε σ’ ένα χαρακτηρισμό του συνόλου των κειμένων της, θα λέγαμε ότι σε όλα ανεξαιρέτως τα διηγήματα είναι πασιφανής η μυθοπλαστική καινοτομία και η εικονοπλαστική δεινότητα του δημιουργού τους. Ο Κέρετ χειρίζεται το μύθο ποικιλοτρόπως, χρησιμοποιώντας ανά περίπτωση διαφορετικές αφηγηματικές τεχνικές. Παράλληλα, ο συγγραφέας διαθέτει μια ξεχωριστή ικανότητα να «κινηματογραφεί» τα γεγονότα (ο Κέρετ άλλωστε ασχολείται ενεργά και με την έβδομη τέχνη), συνθέτοντας εικόνες εξαιρετικής ζωντάνιας και διαύγειας."

Συνιστώ τον Κέρετ ανεπιφύλακτα - μαζί με τον έτερο λατρεμένο Χούλιο Κορτάσαρ - για αληθινή αναγνωστική εμπειρία.

1 σχόλιο:

  1. Άλλη μια πολύ καλή πρόταση από εσένα, Γιάννη! Σε ευχαριστούμε όπως πάντα! Με τόσες ενδιαφέρουσες προτάσεις σε αυτό το ιστολόγιο δεν έχουμε δικαιολογία να μην ξεκινήσουμε αμέσως διάβασμα! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή