30/5/12

Κείμενα από γονείς με σκέψεις και ιδέες για το παιδί και το βιβλίο


Η Χαρά Χαραλαμπάκη δηλώνει την αγάπη της για το παραδοσιακό βιβλίο, αλλά συνάμα καλωσορίζει την ψηφιακή λογοτεχνία στη ζωή τη δική της, αλλά και της κόρης της, αφού μάλιστα έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή έρευνα επί του θέματος.

Books books books & e-books

Ο Κώστας Στοφόρος αφηγείται ζωηρά το πρωτότυπο παραμύθι που δημιούργησε με μικρούς φίλους του και συνταξιδιώτες στη φαντασία.

Από το Ηράκλειο στην... Κίνα με ένα παραμύθι!

Ακολουθεί το καταπληκτικό άρθρο του Νικόλα Σμυρνάκη, το οποίο περιέχει πολλές ιδέες για τις παιδικές αναγνώσεις με συνοδεία σχετικής βιβλιογραφίας. Πραγματικά μια μοναδική εργασία για το παιδί και το βιβλίο, παραδοσιακό και ψηφιακό.

Παρουσίαση με θέμα «Το παιδί και το βιβλίο. Ο ρόλος της τεχνολογίας στη σχέση αυτή»

Θεματικές ενότητες:

Τι μπορεί να προσφέρει ένα βιβλίο σε ένα παιδί και γιατί είναι σημαντικό;

Τι είδους βιβλία επιλέγουμε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού;

Πώς θα αγαπήσουν τα παιδιά το βιβλίο;

Τεχνολογία και βιβλίο:

- Γιατί e-books;

- Δυνατότητες – Πρωτοτυπίες της ψηφιακής λογοτεχνίας

- Παραδείγματα ψηφιακών δημιουργημάτων που μπορούν να προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία ανάγνωσης.

29/5/12

Ένας συγγραφέας - πρόκληση

«Έτγκαρ» στη γλώσσα του, σημαίνει «πρόκληση». Ο ισραηλινός συγγραφέας Έτγκαρ Κέρετ είναι πραγματική αποκάλυψη. Αφοσιωμένος στη μικρή φόρμα, με υπερρεαλιστικές εμμονές, καταφέρνει να δημιουργήσει έναν δικό του μυθοπλαστικό κόσμο. Οι δύο συλλογές του "Ο Εκείνος" και "Ο οδηγός του λεωφορείου που ήθελε να γίνει Θεός" προκάλεσαν αίσθηση και στη χώρα μας και όλοι αναμέναμε με ανυπομονησία την τελευταία του συλλογή "Το κορίτσι στο ψυγείο" που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Τα δύο πρώτα τα έχω διαβάσει αμέτρητες φορές, το τρίτο έφτασε μόλις στα χέρια μου και αδημονώ να βυθιστώ στη μαγεία του.

Για την αγαπημένη μου συλλογή "Ο οδηγός του λεωφορείου που ήθελε να γίνει Θεός" έχω γράψει μια κριτική στο λογοτεχνικό περιοδικό "Αντί Χ λόγου" και παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα:

"Η συλλογή περιλαμβάνει 25 σύντομα διηγήματα. Αν θέλαμε να προβούμε σ’ ένα χαρακτηρισμό του συνόλου των κειμένων της, θα λέγαμε ότι σε όλα ανεξαιρέτως τα διηγήματα είναι πασιφανής η μυθοπλαστική καινοτομία και η εικονοπλαστική δεινότητα του δημιουργού τους. Ο Κέρετ χειρίζεται το μύθο ποικιλοτρόπως, χρησιμοποιώντας ανά περίπτωση διαφορετικές αφηγηματικές τεχνικές. Παράλληλα, ο συγγραφέας διαθέτει μια ξεχωριστή ικανότητα να «κινηματογραφεί» τα γεγονότα (ο Κέρετ άλλωστε ασχολείται ενεργά και με την έβδομη τέχνη), συνθέτοντας εικόνες εξαιρετικής ζωντάνιας και διαύγειας."

Συνιστώ τον Κέρετ ανεπιφύλακτα - μαζί με τον έτερο λατρεμένο Χούλιο Κορτάσαρ - για αληθινή αναγνωστική εμπειρία.

Ηλεκτρικές Αναγνώσεις: Τέσσερα εξαιρετικά βιβλία...


Κυκλοφορώ στο μετρό με τους Ανώνυμους χρεοκοπημένους του Χριστόφορου Κάσδαγλη (Εκδ. Καστανιώτης).

Ένα ξεχωριστό εγχειρίδιο της κρίσης, που απευθύνεται σε… ξένους αναγνώστες προκειμένου να κατανοήσουν τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας. Λόγος απολαυστικός, σατιρικός, ενίοτε πικρός, αλλά με ειλικρίνεια που αφοπλίζει. Τα κομμάτια με το Ημερολόγιο ενός ανέργου είναι πραγματικά συγκλονιστικά και περιγράφουν την πραγματικότητα που ζουν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σήμερα στη χώρα μας. «…Πάνω απ’ όλα ανεργία είναι να επιστρέφει το παιδί σου από το σχολείο, να σε βρίσκει στο σπίτι και να σε κοιτάει με μάτια γεμάτα απορία. Μήπως είσαι άρρωστος; Όχι, δεν είσαι άρρωστος…». Μακάρι να μπορούσα να σας μεταφέρω όλο το κλίμα του βιβλίου. Συμφωνείς ή διαφωνείς με κάποιες από τις θέσεις του συγγραφέα, είναι σίγουρο πως εδώ θα βρεις, με ανάγλυφο τρόπο και συγκεντρωμένα, όλα αυτά που μας τρώνε τούτο τον καιρό.

Θα με πείτε μαζοχιστή! Δεν ξέρω αν είναι η άνοδος της Χρυσής Αυγής που μου έφερε ανατριχίλες με όλη αυτή τη ναζιστική συμμορία που εμφανίστηκε, ξαφνικά, μπροστά στα μάτια μας. Μιλούσαμε για «αβγό του φιδιού», μα το φίδι είναι ήδη εδώ! Εκκολάφθηκε στη φωλιά της ακροδεξιάς, από όλους αυτούς που επένδυσαν στο φόβο και το ρατσισμό… Διαβάζω το Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη (Εκδ. Κέδρος) και συγκλονίζομαι.

Είχα να το πιάσω στα χέρια μου από τα χρόνια της εφηβείας. Ακούω και τη μουσική του Θεοδωράκη. Είναι δυνατόν; Σκέφτομαι… Μήπως θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία μας; Η μνήμη θα νικούσε τη λήθη; Εμείς οι ίδιοι τι θυμόμαστε; Μήπως έχουμε κι εμείς λειανθεί από ένα ποτάμι παραπληροφόρησης που περνάει από πάνω μας; Παράλληλα βλέπω, ξαναδιαβάζοντας, πως δεν είναι ένα απλό μυθιστόρημα καταγγελίας. Περιέχει μια απίστευτη ανθρωπιά. Είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Δεν είναι πάντα εύκολο να διαβάζεις. Νιώθεις την ανάγκη να κλείσεις το βιβλίο και να αποστρέψεις το πρόσωπο. Και μετά διαβάζεις για τον έρωτα του Πολωνού αιχμάλωτου με τη γυναίκα ενός στελέχους του στρατοπέδου… Τη φρίκη της εκδίκησης… Και πως η ζοφερή ιστορία δίνει κουράγιο στους έγκλειστους. Στους μελλοθάνατους… Και την ιστορία του Αντώνη που το τραγούδι στη μουσική του Μίκη, την έκανε αθάνατη. Εκεί, στο «λατομείο των θρήνων», η απίστευτη αλληλεγγύη. Ο τεράστιος βράχος που κουβαλά για να σώσει το σύντροφό του. Η αλληλεγγύη.  Βιβλίο για να το ξαναδιαβάσουμε και να το μοιραστούμε…

Μέσα σε όλα αυτά τα ζοφερά, να κι ένα πλατύ χαμόγελο που μετατρέπεται σε12 ιστορίες που ονειρεύονται να γίνουν παραμύθια του Πέτρου Κουμπλή (Εκδ. Άνεμος).


Το χαμόγελο ενός κοριτσιού από τη Μονροβία της Λιβερίας, που κρατά στο χέρι του ένα σαλιγκάρι. Η φαντασία του συγγραφέα αρχίζει από εκεί αν ξετυλίγει το νήμα και μας χαρίζει μερικές πολύ όμορφες ιστορίες. Από τις εξομολογήσεις μιας ηρωικής βίδας, μέχρι τον πελαργό που αρνείται να αφήσει το μωρό, το σαλιγκάρι που αποφασίζει να κάνει το γύρο του κόσμου, το ποδήλατο που σκουριάζει σε μια αποθήκη και αναζητά σωτηρία και πολλά ακόμη που συνθέτουν έναν πολύχρωμο κόσμο. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια απόδραση από την πραγματικότητα, αλλά για μια άλλη οπτική. Άλλωστε, υπάρχουν μέσα στο βιβλίο και απολύτως ρεαλιστικές ιστορίες, όπως αυτή με ένα οικόπεδο που δίνεται αντιπαροχή και η μνήμη εξολοθρεύεται… Ένα βιβλίο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και με ταξιδεύει σε άλλους κόσμους, καθώς ανεβοκατεβαίνω σκάλες και αλλάζω συρμούς. Και σκέφτομαι τον Μπρεχτ: «Άλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη»!

Για το τέλος αφήνω το βιβλίο με τα διηγήματα ενός παλιού καθηγητή μου. Του Δημήτρη Πετσετίδη.


Το Εν Οίκω διαδραματίζεται σε δωμάτια σπιτιών και ξενοδοχείων μεταφέροντας μας στην εποχή της Κατοχής και του Εμφυλίου. Στα χρόνια που ακολούθησαν. Παιδική ηλικία, εφηβεία, σε ιστορίες χαμηλόφωνες και υπαινικτικές που καταφέρνουν να δημιουργήσουν κάθε φορά ένα μοναδικό κλίμα, μια ατμόσφαιρα σαν αυτή της σκόνης που λαμπυρίζει όταν μια ακτίνα φωτός μπαίνει σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Οι περισσότερες από τις ιστορίες διαδραματίζονται στη Λακωνία που βίωσε μερικές από τις πιο αποτροπιαστικές στιγμές του μετεμφυλιοπολεμικού κράτους… Δεν θα βρείτε, πάντως, κηρύγματα και ρητορείες. Κι ας καρφώνονται σαν πρόκες οι λέξεις. Να μην τις παίρνει ο άνεμος… Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Δρόμο του Σαββάτου

16/5/12

Ελληνικά βραβεία διαδικτύου e - awards με νικητές τους Γιάννη Φαρσάρη και Νικόλα Σμυρνάκη!

Ελληνικά βραβεία διαδικτύου e - awards:

Ο Αναρχικός δάσκαλος = κατηγορία άρθρο 2011


Δήγμα Γραφής = κατηγορία συγγραφικό έργο 2011- συλλογικό ebook 15 συγγραφέων (πρωτοβουλία του Γιάννη Φαρσάρη) εκδόσεις OPENBOOK


Και επίσης:

Το διήγημα “O Αναρχικός Δάσκαλος ΙΙ” δημοσιεύτηκε στο protagon.gr το Μάρτιο του 2011 ως συνέχεια του ομότιτλου άρθρου/διηγήματος το οποίο πρόσφατα έλαβε το βραβείο διαδικτύου (e-awards) στην κατηγορία “Άρθρο 2011”

6/5/12

Τι να ψηφίσουμε ... στα φετινά e-awards!

Το δημοσιευμένο στο Protagon.gr άρθρο του Νικόλα Σμυρνάκη με τίτλο “Ο Αναρχικός δάσκαλος” είναι υποψήφιο για τα ελληνικά βραβεία διαδικτύου (e-awards 2012 - κατηγορία άρθρο). Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:




Στην κατηγορία συγγραφικό έργο, υποψήφιο είναι το συλλογικό e- book διηγημάτων “Δήγμα Γραφής” (πρωτοβουλία του Γιάννη Φαρσάρη) στου οποίου τη δημιουργική ομάδα συμμετείχε και ο Νικόλας.

Η ψηφοφορία είναι εδώ: http://www.e-awards.gr/?page_id=748%20 

1/5/12

Αμαρτωλό της Γαλάτεια Καζαντζάκη

Αν ζούσε η Γαλάτεια Καζαντζάκη, τότε θα έδινε μια αποστομοτική απάντηση στην υποκριτική κατακραυγή της πορνείας και στο διασυρμό των "ελεύθερων-πολιορκημένων" γυναικών που ωθούνται σε αυτήν, με το ποίημα Α μ α ρ τ ω λ ό.